Despre clădire

Centrul Cultural Expo Arte are sediul într-o clădire construită în perioada 1932-1934, în stil Art Deco.

Imobilul din strada Batiște nr. 14 a fost ridicat de Societatea Funcționarilor Primăriei Municipiului București (SFPMB), care avea nevoie de un sediu adecvat mai multor activități culturale, sportive, sociale, dar și administrative. Construcția s-a realizat din fondurile strânse de-a lungul a aproximativ 20 de ani, ”prin contribuția membrilor și acțiuni aducătoare de profit”, după cum arată documentele de arhivă. Clădirea a fost proiectată de arhitecții Ioan C. Roșu și Radu Culcer, iar ridicarea ei a durat doi ani, fiind inaugurată pe 24 iunie 1934.

Palatul Societății funcționarilor, aflat în plin centrul capitalei, era înzestrat cu cea mai mare și mai modernă sală de festivități din București, cu o suprafață de 400 mp, care putea fi folosită pentru ”baluri, serate, adunări, concerte, banchete și chiar reprezentații teatrale”. Clădirea mai găzduia de asemenea Sediul Băncii SFPMB, policlinici pentru asistența membrilor SFPMB, farmacie, cabinet dentar, restaurant, baie publică, frizerie, sală de popice și era dotată cu cele mai moderne instalații de încălzit, luminat și ventilație. Încă de la început, sala de festivități, restaurantul de la parter, baia, frizeria și sala de popice de la subsol au fost închiriate, pentru a da clădirii ”o întrebuințare cât mai rentabilă”.

Societatea funcționarilor și-a desfășurat activitatea aici până în 1945, când SFPMB a dispărut odată cu celelalte societăți, fundații și asociații. Între 1948 și 1989, Primăria a cedat clădirea pentru a deveni ”Casa prieteniei româno-sovietice”, respectiv sediul ”Asociației române pentru strângerea relațiilor cu Uniunea Sovietică (A.R.L.U.S.)”. În această perioadă, clădirea a găzduit birouri, o bibliotecă, o sală de lectură și chiar o discotecă.

Din 1990, Palatul din Batiște nr. 14 a devenit sediul Universității Populare, iar la un moment dat, înainte de 1996, o parte a subsolului a fost concesionată pentru funcționarea restaurantului Burebista. Începând cu 1996, clădirea a devenit sediul Centrului de proiecte culturale al Primăriei Municipiului București ARCUB.

În anul 2009, Palatul a fost clasat ca monument istoric, iar în perioada 2009-2010 au fost renovate spațiile interioare. În urma unui studiu de fezabilitate, clădirea a fost încadrată în 2015 în clasa I de risc seismic, motiv pentru care a intrat în conservare. Deși nu a mai găzduit evenimente publice, clădirea a fost conservată până în august 2018, când a devenit sediul noului Centru Cultural Expo Arte.

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!