București 100, un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, a fost organizat de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, în perioada 30 noiembrie-2 decembrie 2018. Patru clădiri reprezentative ale Capitalei – Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Palatul CEC și Palatul de Justiție – au devenit suport pentru proiecții spectaculoase realizate de artiști din Bulgaria, Austria și Germania.
În această perioadă, între orele 18.00-23.00, publicul a admirat 16 diaproiecții originale care au îmbrăcat fațadele istorice ale celor patru clădiri, selectate tocmai pentru valoarea lor simbolică: Ateneul Român este locul unde s-a întrunit primul Parlament al României Mari, iar Palatul CEC a fost prima instituție de credit public din România. În ceea ce privește Palatul de Justiție, la inaugurare regele Carol I a subliniat semnificația specială pe care o va avea edificiul, și anume afirmarea justiției ca putere în stat. De asemenea, Biblioteca Centrală Universitară a fost descrisă de regele Carol I ca un “un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”.
BUCUREȘTI 100
Evenimentul București 100 a fost realizat cu sprijinul următoarelor instituții: Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Palatul CEC, Palatul de Justiție, Arhivele Naționale, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Militar Național, Muzeul Municipiului București, Arhiva Historia.