Loading Evenimente

Lansare de carte: „De jale și de dragoste” de Bogdan-Mihai Simion

  • Acest eveniment a trecut.

Lansare de carte: „De jale și de dragoste” de Bogdan-Mihai Simion

25 noiembrie, 2021

Centrul Cultural Expo Arte organizeaza lansarea publicației “De jale si de dragoste” eveniment gazduit de ARCUB Gabroveni, joi 25 noiembrie 2021(strada Lipscani, nr. 84-90),publicatie care cuprinde 15 interviuri cu lăutari contemporani.

Depre autor:

Simion Bogdan-Mihai este cobzar, doctor în Litere, actor, scriitor, artist, lăutar de la 15 ani, promovează muzica tradițională și spune lucrurilor pe nume. Din familie de artiști, Bogdan Simion caută să ducă tradiția mai departe prin cobză și voce, cu ajutorul muzicii lăutarești pe care o promovează, să aștearnă pe hârtie povești ale celor care fac instrumente muzicale vechi, tradiționale prin articolele sale publicate, să păstreze și să dea mai departe frumusețea unor vremuri trecute, dar neuitate.

”Mi-am dorit acest proiect pentru că lăutarii l-au urmat, până nu demult, pe românul de rând de la naștere la groapă. Și pentru că lăutarii din București, una dintre cele mai vechi bresle meșteșugărești de pe teritoriul politic al României de azi, au fost mereu neglijați din cauza repertoriului lor cosmopolit”, mărturisește Bogdan Simion, autorul cărții, care a documentat și realizat interviurile cu cei 15 lăutari contemporani bucureșteni.

De peste 175 de ani, lăutarii de oraş au reprezentat în România un spirit modern şi european, similar cu cel din alte colţuri ale Europei, fie că vorbim de interpreţii de flamenco din Spania, de fado din Portuglia, de jazz manouche din Franţa sau de romanţă din Rusia. Deşi muzica lăutărească a Bucureştiului poate fi considerată un bun omolog al muzicilor urbane de tradiţie enumerate anterior, aceasta din urmă a devenit tot mai puţin respectată, apreciată şi ascultată în România ultimilor 30 de ani. Mulţi dintre lăutarii mari ai Bucureştiului de azi nu au încăput în paginile acestei lucrări, însă ar putea face parte dintr-o ediţie viitoare. Legătura dintre protagoniştii cărţii mele este că toţi provin din rândul a două generaţii (cu vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani), reprezentând ultima urmă a lăutarilor bucureşteni care au prins, aproape pe tot parcursul dezvoltării lor artistice, instrumente acustice la concerte, repetiţii, nunţi, botezuri, înmormântări ş.a.
Lăutarii cu care am povestit sunt oameni ai prezentului, care au puterea de a ne transporta în trecut, până într-acolo încât avem senzaţia că-i vedem proiectați pe un perete. Moştenirea lor este preţioasă, îndeosebi pentru legătura pe care o pot crea între contemporaneitate şi un trecut la care nu ne mai gândim atât de des, în tot mai complicata lume digitală în care trăim – Bogdan Simion, autor.

 

Detalii

Data:
25 noiembrie, 2021

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!