Loading Evenimente

Regina Maria – Mama Regină

  • Acest eveniment a trecut.

Regina Maria – Mama Regină

7 decembrie, 2020 - 26 februarie, 2021

Pentru a marca 145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte organizează expoziția ”Regina Maria –Mama Regină”. Evenimentul își propune să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj, patriotism. Expoziția poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte în perioada 7 decembrie 2020 – 26 februarie 2021.

Regina Maria a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar. A pictat, a desenat, a decorat interioare și grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front și în spitale, a încurajat și îngrijit răniți, a făcut impresionante acte de caritate, a creat o reţea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanță. A contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri și la recunoașterea ei, devenind un simbol național. A trecut din istorie în legendă. A fost numită de popor „Mama răniților”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. După 1918, țăranii din Transilvania i-au spus „împărăteasa tuturor românilor” și i s-au închinat. S-a identificat cu năzuințele lor, le-a purtat straiele cu noblețe și asumare, transformându-le în veșminte regale.

Dacă Reginei Elisabeta i se datorează crearea unui stil național de curte, Regina Maria a fost cea care a creat un stil vestimentar propriu, purtând eclectic piese de port tradițional într-o manieră originală și devenind un adevărat icon, sursă inepuizabilă de inspirație pentru doamnele și domnișoarele de atunci și de acum.

Stilul Regina Maria

Demersul nostru expozițional dorește să ilustreze faptul că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat. În acest sens, vor fi expuse piese din colecția Iuliei Gorneanu.

Fiind inspirată de personalitatea Reginei Maria a României, colecția mea include cărți rare, unele cu autograful Reginei, cărți poștale originale, un creion și o tabacheră cu monogramă, parfumul Regina Maria, mărțișoare interbelice cu chipul ei, dar și celebrele reclame pe care le-a făcut în epocă. Îmi place să spun că întreaga mea colecție are două suflete: unul este generator de conversație identitară (obiecte țărănești ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepție și rafinament – ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii etnografice) iar celălalt aduce în actualitate feminitatea veacului trecut (vestimentație, dantele, poșete, pălării, bijuterii, umbrele de soare, fotografii)”. Drd. Iulia Gorneanu.

Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, ce creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie. Cu studii superioare în științe juridice, științe politice și istorie, recunoscut colecționar de documente istorice, curator și organizator de expoziții și evenimente culturale, este autorul mai multor cărți și albume pe tema istoriei Bucureștiului și a Marelui Război.

Expoziția ”Regina Maria –Mama Regină” poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batiște nr. 14, în perioada 7 decembrie 2020 – 26 februarie 2021, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00.

Expoziția se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare în vigoare, astfel că vă invităm să vă programați vizita în avans la numărul de telefon 0739 846 534 sau la adresa de e-mail hello@expoarte.ro. Accesul este gratuit.

Începând cu data de 28 decembrie 2020, expoziția ”Regina Maria –Mama Regină” poate fi vizitată și în mediul virtual, cu un click pe butonul de mai jos.

 

Regina Maria –Mama Regină

Detalii

Începere:
7 decembrie, 2020
Se termină:
26 februarie, 2021

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!