Iulia Toma: Nodes of resistance, la Galeria Ivan

„Nodes of resistance”, cea de-a treia expoziție personală a Iuliei Toma la Galeria Ivan, poate fi vizitată până pe 10 noiembrie 2020, de miercuri până sâmbătă între 12-18, cu recomandarea unei programări prealabile.

Deși racordată la parcursul anterior al Iuliei Toma, atât la nivel de mijloace tehnice, cât și din perspectiva punctelor de interes analizate, „Nodes of resistance” constituie o cercetare de sine-stătoare, realizată de artistă în decursul ultimilor trei ani, referitoare la istoria feminismului și a mișcărilor de emancipare a femeilor. Ciclul de colaje și desene cusute pe materiale textile reciclate și preparate de către artistă, lucrate începând cu 2017 și până în prezent, redau un repertoriu de reprezentări iconice și portrete ale unor personalități mai mult sau mai puțin cunoscute pentru eforturile depuse în luptele de emancipare a femeilor, de recunoaștere a drepturilor acestora și ale altor comunități defavorizate, de rezistență politică, justiție socială și echitate a muncii, cât și reprezentări anonime ale unor siluete feminine angrenate în activități diverse, revoluționare sau domestice.

Registrul vizual și cultural al lucrărilor acoperă o gamă largă de perioade istorice și stiluri de reprezentare, de la cele într-o estetică pop sau specifică posterelor politice, în cazul unor figuri reperabile, precum activista comunistă și luptătoare anti-fascistă de origine ebraico-basarabeană Olga Bancic, activista politică și aboliționista americană Harriet Tubman, militanta anarhistă americană de origine ebraico-lituaniană Emma Goldman sau autoarea și activista politică americană Angela Davis, la siluetele stilizate și esențializate ale unor reprezentante ale mișcărilor sufragete din America, Australia, Marea Britanie sau Japonia, cât și ale unor anonime luptătoare pentru eliberare, emancipare și egalitate, neînscrise neapărat într-un val feminist, într-o mișcare programatică sau adepte ale unei ideologii.

Femei care au luptat pentru diferite cauze

Lupta activă sau rezistența pasivă nu se restrâng însă doar la activitatea celor mai vizibile și cunoscute exemple ale istoriei feminismului, ci includ și acele prezențe necunoscute, invizibile, ale femeilor din întreaga lume care contribuie prin mici gesturi zilnice, pentru care artista lasă deschisă această selecție subiectivă de imagini-simbol.

Precum în proiectele sale anterioare, Iulia Toma utilizează materialul textil, prin esență „feminin”, fragil, vulnerabil, pentru a susține narațiuni și figuri puternice, grele, impactante. „Nodes of resistance” se referă astfel atât la rețeaua de legături ce aduc împreună exemplele feminine selectate de artistă în interiorul expoziției, cât și la țesătura mediului textil în care se împletesc istoriile lor specifice de luptă și rezistență, devenind împreună întărite, împuternicite: „Am ales „Noduri de rezistență” pentru că face referire (și) la limbajul tehnic specific domeniului textil. Mă gândeam la rezistența și tensiunea firelor și la nodul care le ține împreună atunci când ele se rup. Aceste povești ale acestor femei care au luptat pentru diferite cauze, indiferent de perioada de timp sau de locul din care provin, înnodate într-un fir narativ care nu are capăt, pentru că e o luptă permanentă, după părerea mea.” (Iulia Toma)

Datorită contextului generat de pandemia COVID-19, vizita expoziției se va face în conformitate cu regulile stabilite prin Ordinul nr. 3.142/1.495/2020, emis de Ministerul Culturii la data de 31 August 2020.

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

nodes

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!