Dans la MARe, un nou proiect cultural inițiat de MARe și susținut de Expo Arte

Săptămâna aceasta, între 16 și 24 mai 2020, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii nr. 15, București, se desfășoară prima parte a proiectului artistic ”Eventually, in the end everything will make sense”, realizat și susținut de coregrafii și performerii Andreea Belu și Cosmin Manolescu. A doua parte a acestuia se va desfășura în luna octombrie, printr-un performance durațional, de 8 ore. ”Eventually, in the end everything will make sense” deschide stagiunea de dans contemporan, ”Dans la MARe”, la Muzeul de Artă Recentă din București. Totodată este primul eveniment cu public la MARe (chiar dacă în condiții speciale) organizat în ultimele două luni.

”Dans la MARe” este un proiect cultural inițiat de coregraful Cosmin Manolescu, la invitația muzeului MARe. Este produs de Fundația MARe, în parteneriat cu Goethe-Institut Bucuresti, Fundatia Gabriela Tudor și Muzeul de Arta Vizuala Galati și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

Improvizație și dans în spațiile muzeului

Coregrafii Andreea Belu și Cosmin Manolescu au intrat sâmbătă, 16 mai, în MARe pentru a deschide stagiunea de dans contemporan Dans la MARe prin proiectul artistic „Eventually, in the end everything will make sense”. Au făcut-o într-un muzeu încă închis pentru public, pe care îl vor ”locui” timp de 7 zile cu trupurile și cu dansul lor, patru ore pe zi, în fiecare zi. Vor interacționa performativ cu lucrările de artă expuse în muzeu. Vor avea sesiuni de improvizații și de dans în spațiile muzeului.

Toate aceste activități vor fi documentate (prin material foto și video) și prezentate online. Dar la finalul fiecărei zile de lucru, timp de 15 minute, Andreea Belu și Cosmin Manolescu vor performa din interiorul muzeului închis, în dreptul pereților din sticlă care dau spre stradă sau spre grădină, pentru cei care vor veni special să-i vadă sau pentru trecători. Este un act-metaforă, prin care artiștii realizează tranziția de la un spațiu privat închis, la cel de spațiu privat deschis pentru public.

După aproape două luni în care spectacolele performative au putut fi văzute de public exclusiv de acasă (într-o izolare deopotrivă protectoare, dar și traumatizantă), fie în materiale înregistrate, fie în evenimente online (de tip live streaming), acțiunea ”Dans la MARe. Eventually, in the end everything will make sense” ne invită să ieșim, dar să rămânem în siguranță. E o provocare să medităm cu privire la conceptul de izolare, de existență, de viețuire și de activitate de interior, dar și la cel de ”social distancing”.

În spatele pereților de sticlă

Fiind realizat din spatele pereților din sticlă de cei doi artiști, performance-ul pare– pe de o parte – să sublinieze importanța distanțării sociale, dar – pe de altă parte – să revendice un public care, iată, iese din casă pentru a vedea artă și spectacol.

Stagiunea ”Dans la MARe” se va desfășura până la finalul anului 2020 și va include prezența în premieră în România a unor artiști cu recunoaștere la nivel internațional (precum Tino Sehgal sau Louise Höjer), conferința “(in)VIZIBIL. Istoria unui etern început”, despre scena de dans contemporan din România (Mihaela Michailov), un modul educațional de mișcare pentru copii și adolescenti condus de Smaranda Găbudeanu și Elena Copuzeanu, și prezentarea unor piese realizate de coregrafii Andreea Novac, Ioana Marchidan și Cosmin Manolescu ce vor fi adaptate pentru spațiul muzeal, precum și organizarea a 2 laboratoare interdisciplinare dans-arte vizuale cu participarea artiștilor Alexandra Balasoiu, Andra Nedelcu, Andreea Novac, Daniel Djamo (Gent).

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!