Loading Evenimente

Infografia inocenței

  • Acest eveniment a trecut.

Infografia inocenței

8 noiembrie, 2020 - 15 noiembrie, 2020

Bucureștenii pot interacționa în perioada 8-15 noiembrie cu „Infografia inocenței”, o lucrare de artă care poate fi vizitată în Piața Revoluției.

Asociația Funky Citizens, în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Asociația București și H3, a montat duminică, 8 noiembrie, o instalație artistică ce comemorează victimele Revoluției. Cu ajutorul câtorva voluntari generoși au fost „plantate” 1166 de cale, câte una pentru fiecare erou ucis în Revoluția din 1989. Dincolo de faptul că 159 din cele 1166 de victime au fost ucise înainte de fuga Ceaușeștilor din 22 decembrie, instalația vorbește și despre speranța unui „mai bine” la care generațiile de după ’89 au lucrat constant.

Răzvan Pascu, autorul concepției artistice, descrie demersul său astfel:

„Revoluția revine adeseori ca o amintire tristă de final de an despre păcatele societății din care provenim. Retrăim fiorii lui Decembrie ’89 reci ca un păcat originar. Cei morți ne bântuie, greșelile ne urmăresc sau le urmărim, simbolurile Revoluției au ajuns să fie uneori atât de grele. Cu sacrificiile, manipulările, cu morții și criminalii ei, Revoluția din 1989 a fost însă o Victorie – momentul eliberării și al renașterii societății. Autosalvarea unui popor. Revoluția nu are o problemă, însă amintirea ei de multe ori da.

Oare am putea să revedem acest moment definitor ca pe o sărbătoare, ca pe o sursă de energie socială? Am putea să trasăm un ghid de lumină din idealurile eroilor revoluționari, un câmp de flori care să ne îndrume pașii? Memoria Revoluției de la 1989 înseamnă azi victime, dosare, numere. Avem numărul de gloanțe, numărul martirilor, numărul punctelor din Proclamația de la Timișoara. Dar mai știm care sunt ele? Mai știm ce voiau oamenii? Mai sperăm ce sperau ei? Știm numărul eroilor, dar mai știm lupta lor, optimismul și inocența lor?

Infografia inocenței tratează tensiunea dintre date și umanitate asupra căreia te invit să meditezi din mijlocul său”.

Instalația face parte din proiectul „Caravana 80east”, co-finanțat de AFCN. Mai multe informații despre proiect se găsesc pe site-ul Asociației Funky Citizens.

Foto: https://funky.ong/

Infografia inocenței

Detalii

Începere:
8 noiembrie, 2020
Se termină:
15 noiembrie, 2020

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!