Loading Evenimente

Valentina Rusu Ciobanu – 100 de ani de la naștere

  • Acest eveniment a trecut.

Valentina Rusu Ciobanu – 100 de ani de la naștere

28 octombrie, 2020 - 29 noiembrie, 2020

Proiectul cultural “Valentina Rusu Ciobanu – 100 de ani de la naștere” constă în realizarea expoziției aniversare de valorificare și promovare a vieții și a creației artistei Valentina Rusu Ciobanu, cea mai importantă personalitate feminină din domeniul artelor plastice născută la Chișinău și cea care a pus bazele școlii superioare de arte plastice basarabene, alături de Mihai Grecu.

Proiectul se va desfășura în două spații expoziționale distincte, expoziția principală “Valentina Rusu Ciobanu – 100 de ani de la naștere” având loc la Palatul Suțu, Muzeul Municipiului București, în perioada 5 – 29 noiembrie 2020. Expoziția anexă va fi organizată la Arbor.art.room- spațiul dedicat artei contemporane al Asociației pentru Cultură și Arte Arbor, în perioada 28 octombrie – 29 noiembrie 2020. Cu această ocazie, va fi realizat și lansat catalogul expoziției “Valentina Rusu Ciobanu – 100 de ani de la naștere”, dar și un documentar care va include un interviu filmat cu artista și care va fi proiectat în cadrul expoziției. De asemenea, proiectul mai prevede crearea unei mini-colecții de articole vestimentare și accesorii (tricouri) cu operele artistei, semnată de designerul vestimentar Yulia Efros.

Aici puteți vizualiza catalogul-album ”Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”

Expoziția de la Palatul Suțu cuprinde peste 60 de lucrări ale artistei, unele cunoscute iubitorilor de artă (Anno Domini, Diogenes sau îmblânzitorii de lei, o parte din ciclul Roboții, Dualitate, Saltimbancul, Amintiri, Clepsidra cerului), dar sunt expuse și multe lucrări inedite, prezentate în premieră absolută. Printre picturile de pe simeză se află și portretele unor importante personalități ale vremii: actrițele Silvia Berov și Maria Goncear, compozitorii Alexei Stricea, Vasile Zagorschi și cântăreața Valentina Savitkaia, poetul Grigore Vieru, scriitorul și traducătorul Constantin Stamati, artistul Glebus Sainciuc sau pictorița Nana Plămădeală.

Aici puteți vizita în realitate virtuală expoziția de la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București  

Atelierul artistei din 1985, reconstituit în realitate virtuală

De asemenea, în data de 28 octombrie 2020, în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea pictoriței basarabene vor fi lansate în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985 reconstituit în realitate virtuală. Materialele sunt disponibile pe pagina web www.valentinarusuciobanu.com, construită cu ocazia centenarului artistei de către managerul cultural Victoria Nagy Vajda, preşedinta Asociației Arbor.

#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera este un material interactiv și educativ despre pictoriță, cu durata de 12 minute, realizat în colaborare cu RIVULET Studio și graficiana Aliona Ciobanu. Pentru realizarea acestui material s-au dedicat peste 100 de zile de cercetare, scriere scenariu, editare, producție animație și post-producție. V.R.C. Atelier ’85 reprezintă o reconstituire virtuală a atelierului artistei Valentina Rusu Ciobanu, pe baza imaginilor din filmul documentar „Confesiune“, 1985, de Mircea Chistrugă, producție a studioului Moldova Film. Atelierul virtual păstrează mărturia locului și a ambianței în care pictorița Valentina Rusu Ciobanu a creat cele mai importante lucrări de artă ale sale, în prezent parte din colecțiile muzeelor din Republica Moldova, precum și din colecții private.

Proiect organizat de Asociația Pentru Cultură și Arte ARBOR în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte și Muzeul Municipiului București.

© Foto: Tudor Codre Isac

Valentina Rusu Ciobanu

Detalii

Începere:
28 octombrie, 2020
Se termină:
29 noiembrie, 2020

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!