Loading Evenimente

#Maitec – Lemn Aur Lumină

  • Acest eveniment a trecut.

#Maitec – Lemn Aur Lumină

31 octombrie, 2019 - 29 martie, 2020

Maitec Maitec Maitec

Muzeul Național de Artă al României găzduiește, în perioada 31 octombrie 2019 – 29 martie 2020, expoziția #MaitecLemn Aur Lumină, cea mai amplă retrospectivă din ultimul deceniu dedicată Sultanei și lui Ovidiu Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Dana și Stéphane Maitec.

Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje artistice diferite – pictură, sculptură, fotografie –, 4 destine care s-au format în proximitate, în efervescența căutării unei voci și unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac.

Dacă Ovidiu și Sultana Maitec sunt, astăzi, două repere incontestabile de care se leagă evoluția și inovația în sculptura și pictura românească de după 1950, expoziția Lemn Aur Lumină propune o perspectivă contemporană asupra creației lor, în dialog cu un nou limbaj artistic: fotografia. Stéphane Maitec, fiul celor doi artiști, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. În această expoziție, cei doi propun însă un experiment vizual spectaculos în noua lor serie de lucrări, Reflections, care aduce împreună, printr-un fascinant joc de reflexii, fotografia, sculptura și pictura, iar rezultatul este un nou gen artistic fluid și o nouă abordare asupra luminii.

Expoziția va aduce în atenția publicului cea mai cuprinzătoare selecție de lucrări semnate de Ovidiu și Sultana Maitec de la ultima lor expoziție organizată împreună la Muzeul Național de Artă al României în 2001.

Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec vor forma nucleul expoziției în oglindă a cuplului, iar Dana & Stéphane Maitec vor prezenta peste 50 de lucrări și instalații interactive.

Recunoscut astăzi ca unul dintre cei mai importanți sculptori români după Brâncuși, Ovidiu Maitec a fost descoperit și susținut de celebrul colecționar britanic Jim Ede, a debutat cu prima personală la Londra, a participat de patru ori la Bienala de Artă de la Veneția, iar lucrările sale au devenit parte a unor prestigioase colecții internaționale. Expoziția va documenta, în paralel, destinul de excepție al Sultanei Maitec, o artistă care a decis o spectaculoasă ruptură față de trendul realist dominant al epocii, optând pentru o pictură nonfigurativă în tehnica foiței de aur, care va deveni materialul esențial și marca sa vizuală dominantă.

Lemn Aur Lumină va prezenta, în premieră în România, seria Reflections, realizată de Dana & Stéphane Maitec, expusă pentru prima dată la Galeria NAG, din Paris, în 2018. Prin aducerea acestei expoziții la București, proiectul oferă publicului oportunitatea de a intra în contact cu opera celor doi artiști care au expus în Franța, Statele Unite, Elveția sau Belgia, și cu cel mai recent experiment vizual al lor, care marchează o turnură importantă în parcursul lor estetic de până acum, de la figurativul construit scenografic în fotografie la nonfigurativul experimental și abstract.

Într-o epocă a manipulării fără precedent a imaginii, Dana & Stéphane Maitec propun o experiență genuină a lucrului cu fotografia, în care intervenția tehnică este aproape zero, iar produsul finit, lucrările din această expoziție, se înscriu într-un nou gen artistic. Lucrările din această serie pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură.

Cum au ajuns Dana & Stéphane Maitec la acest rezultat? Publicul va fi invitat să fie parte activă în chiar procesul de creație, într-o instalație interactivă – surpriză.

Dana și Stephane Maitec sunt, potrivit criticilor de artă din Paris, unde au expus prima dată „Reflections”, inventatorii unei noi tehnici de fotografie pe care cei doi artiști au denumit-o art mirroring vivid – un experiment vizual inovator în care jocul de reflexii asupra unor sculpturi realizate din oglinzi exploatează potențialul creator al luminii și culorii fără nicio intervenție digitală.

Expoziția #Maitec Lemn Aur Lumină va fi deschisă pentru public în perioada 31 octombrie 2019 – 29 martie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, la Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53.

Organizatori: Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Centrul Cultural Expo Arte, MNaR și Asociația Maitec

Parteneri media: TVR 3, Radio România

Curator: Irina Ungureanu

Mai multe detalii în comunicatul de presă.

Detalii

Începere:
31 octombrie, 2019
Se termină:
29 martie, 2020

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!