Loading Evenimente

Way Out

  • Acest eveniment a trecut.

Way Out

25 septembrie, 2020 - 2 decembrie, 2020

Uniunea Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte organizează proiectul Way Out 2020, un eveniment care se va desfășura în perioada 25 septembrie – 2 decembrie 2020, la sediul Centrului Artelor Vizuale Multimedia, din str. Biserica Enei nr. 16. Galeria va fi deschisă publicului de luni până sâmbătă, cu intrare liberă pentru vizitatori în intervalul orar 17:00 – 20:00. Programul expozițional constă într-o expoziție personală și două expoziții de grup.

Proiectul „Way Out” are ca scop documentarea și prezentarea unei direcții artistice coerente care se conturează în arta emergentă. Programul expozițional reunește două expoziții de grup (Edge Runners, My Solo Group Show) și un solo show (Antonia Corduneanu: If My Species Disappears Clap Your Hands) cu artiști care trăiesc în România sau în alte centre culturale internaționale (Laussane, Linz, Berlin). Tematica celor trei expoziții este declinată din aspecte ale realității înconjurătoare: progresul tehnologic și științific, turbocapitalismul și capitalizarea sistemului emoțional și a sferei private a individului și, în final, absurdismul existențial ca strategie de rezistență.

Expozițiile sunt gândite împreună cu o serie de evenimente (artist talkuri, tururi ghidate) care au ca scop facilitarea unor informații, într-o manieră accesibilă și prietenoasă, despre tema expozițiilor și despre baza teoretică a practicilor artiștilor invitați. Astfel, publicul capătă o introducere succintă în direcții ale artei contemporane, dar se și familiarizează cu practici artistice complexe.

If My Species Disappear Clap Your Hands

Proiectul „Way Out” va debuta cu vernisajul showului Antoniei Corduneanu – „If My Species Disappear Clap Your Hands” în data de 25 septembrie 2020. Antonia Corduneanu aduce împreună obiecte, printuri și o lucrare video care propun scenarii apocaliptice despre un viitor postuman, dar și despre un prezent imersat într-o realitate simulată, care nu își mai găsește un referent în lumea înconjurătoare.

Solo Showul Antoniei Corduneanu cochetează cu temerile și neliniștile noastre antropocentrice, revizitând scenarii distopice sau conspirații care destabilizează ierarhii și relații de putere dintre specii, dintre individ și mașinăriile înconjurătoare. Expoziția va derula narațiuni neliniștitoare, infuzate de principiile și valorile culturii tech. Lucrările vor prezenta o lume transumanistă, preponderent tehnică, lipsită de mituri și de simboluri, jucându-se cu scenariile noastre anxioase și paranoide dezvoltate în jurul inteligenței artificiale.

Antonia Corduneanu este o artistă interdisciplinară care activează atât în domeniul graphic designului, cât și în cel al artei vizuale, interesată de impactul tehnologiei asupra modelării subiectivității individului contemporan. Practica sa artistică, care reunește desen digital, obiecte și video, este definită de o estetică fluidă, digitală, fresh.

Edge Runners

Cea de-a doua expoziție planificată în cadrul proiectului „Way Out” va fi group showul „Edge Runners”, care va avea vernisajul în data de 15 octombrie și va aduce împreună opt artiști tineri care fie lucrează în România, fie studiază sau trăiesc în centre artistice europene (Linz, Berlin, Laussane).

Expoziția „Edge Runners” va aduce, în prim-plan, precaritatea emoțională generată de un ritm accelerat de lucru, pe un fundal de instabilitate socială, economică, uneori și politică. Propunem o relecturare a depresiei și a melancoliei din perspectiva capitalizării lor de către industria farmaceutică, dar și din prisma potențialului de a se reconfigura simbolic în instrumente de rezistență împotriva turbocapitalismului.

My Solo Group Show

Ultima expoziție din cadrul proiectului „Way Out” va fi „My Solo Group Show” ce se va deschide în data de 11 noiembrie 2020. Evenimentul aduce împreună nouă artiști (Andreea Albani, Luca Florian, Lucian Hrisav, Albert Kaan, Ioana Marșic, Răzvan Năstase, Radu Pandele, Ștefan Ungureanu, Andrei Tudoran) care pun sub observație exerciții minuțioase de deconspirare a paradisului consumerist, de explorare a graniței fluide dintre sens și nonsens, de celebrare a derizoriului, efemerului, banalului și absurdului existențial. Fanteziile deziluzionante se decupează în cadre hiperrealiste neliniștitoare. Percepția vizuală instabilă este mixată cu tragicul proiecțiilor imaginare ce se consumă pe fundalul inconsistent al unor alăturări incongruente de obiecte și subiecți. 

Detalii

Începere:
25 septembrie, 2020
Se termină:
2 decembrie, 2020

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!