Expoziția ”ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie” se mută la sediul Expo Arte

Prima expoziție de artă psihopatologică din România, ”ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie”, care s-a desfășurat în perioada 5-30 iunie la Biblioteca Academiei Române, s-a bucurat de un succes real, stârnind un interes puternic din partea publicului. Prin urmare, ne bucurăm să anunțăm că expoziția va putea fi vizitată în continuare, începând de luni, 1 iulie, la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batiște nr. 14.

Expoziția reprezintă prima încercare de a face accesibile pentru publicul larg lucrări de artă (desene, gravuri, picturi) realizate de-a lungul timpului de persoane diagnosticate cu tulburări psihice, din mai multe instituții psihiatrice din România.

Coordonatorul științific al proiectului, Dr. Valentin-Veron Toma, subliniază că “expoziția ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie este situată la granița dintre artă și știință, adresându-se specialiștilor desigur, dar în foarte mare măsură și publicului larg. Acest eveniment setează premisele pentru o dezbatere privind oportunitatea de a aduce expresia plastică din spațiul izolat al spitalului în spațiul public. În România nu a fost constituită încă o colecție la nivel național și nu avem un muzeu de artă psihopatologică, însă această expoziție face un pas în această direcție, punând laolaltă lucrări realizate în câteva spitale psihiatrice”.

Așadar, am lansat acest proiect pornind de la convingerea că o astfel de ieșire din spațiul instituțional a creațiilor de artă psihopatologică poate avea și în România, la fel ca în alte țări, consecințe pozitive. Printre acestea, o reducere a stigmatizării bolnavului psihic și o mai bună poziționare a psihiatriei în cadrul disciplinelor medicale din perspectiva opiniei publice. De asemenea, acest demers poate readuce în atenție importanța art-terapiei care a dispărut în ultima perioadă din spitale.

Interesul manifestat de public față de acest subiect a dovedit utilitatea unui asemenea proiect și tocmai de aceea am apreciat că nu putem să-i punem punct aici. Vrem să oferim cât mai multor oameni posibilitatea de a pătrunde în universul semiobscur al artei psihopatologice. Astfel, începând cu 1 iulie, vă invităm să descoperiți lucrări care ilustrează munca și strădaniile în domeniu ale specialiştilor români și care fac parte din colecția Spitalului de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” – Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie Voila precum și alte colecții private.

Program: L-V 9:00-17:00

Accesul este liber.

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu Secția de Științe Medicale a Academiei Române, Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” și Radio România

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!