ION GRIGORESCU. BUCUREȘTI

BUCUREȘTI este un proiect editorial realizat în colaborare cu artistul Ion Grigorescu în cadrul seriei ArchitectureBookSeries, parte a programului editorial P+4 Publications. Publicația oferă cititorului o incursiune în practica experimentală fotografică și filmică a artistului Ion Grigorescu, survolând o perioadă cuprinsă între anii 1964 și 1994, urmărind modul particular în care orașul București este surprins și apropriat de artist.
Deși Bucureștiul nu este privit ca un subiect de sine stătător, el rămâne totuși prezent în fundal, traversând etapele extrem de variate ale operei lui Grigorescu. Publicația BUCUREȘTI dezvăluie astfel angajamentul artistului pentru un mod de lucru pe care îl putem asocia cu fenomenul „amateur politics”. Prezent în spațiul fostei Iugoslavii (în cinecluburile de amatori), în Polonia (școala de film experimental de la Lodz), în Ungaria (studioul Balázs Béla), dar și în alte țări, fenomenul „amateur politics”, recognoscibil în filmul și fotografia experimentală, reflectă interesul aparte al artiștilor pentru spațiul urban devenit subiect de cercetare artistică.
În cazul lui Ion Grigorescu, sistemul său de lucru non-normativ avansează un tip de construcție a imaginii ce refuză linearitatea, narativul, preferând să înregistreze episodicul, tranzientul, poeticul, să redea actul cel mai banal, ruina urbană. Fotografia și filmul devin astfel instrumente de cercetare ale vieții cotidiene, ale transformărilor brutale sau, dimpotrivă, insesizabile ale realității urbane, față de care Grigorescu își asumă o poziție.
Bucureștiul lui Ion Grigorescu este un București trăit și consemnat subiectiv, adesea dual (de zi și de noapte), surprins fie întâmplător în periplul zilnic al artistului, fie reimaginat și rescris de visele sale notate în jurnal. Este un București care se dezvăluie treptat, cu problemele sale, cu limitele sale, cu spațiile sale ruralizate de la marginea cartierelor de locuințe prefabricate, un București al remodelărilor grobiene de după 1990.
Modul particular de privire și parcurgere subiectivă a orașului de către Ion Grigorescu este analizat de textele istoricilor de artă și arhitectură Juliana Maxim, Carmen Popescu, Alina Șerban. Totodată cartea include o selecție de texte din jurnalele artistului ce însoțesc secțiunile publicației.
…..
ION GRIGORESCU. BUCUREȘTI
168 pagini (52 pagini text, aprox. 388 imagini)
Română / Engleză
Autori: Ion Grigorescu, Juliana Maxim, Carmen Popescu, Alina Șerban
Editor: Alina Șerban
Design: Mihai Șovăială
Producție: Fabrik
….
Ion GRIGORESCU, născut în 1945 la București, unde trăiește și lucrează și în prezent, este unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai neoavangardei artistice românești. Propunând un corpus de lucrări extrem de variat — de la pictură, fotografie, film la (video) performance, jurnal — care nu răspunde într-un mod precis anumitor canoane istorice ale artei, Grigorescu este mereu în căutarea „de drumuri şi ieşiri din drumuri”. Urmărind să înțeleagă rolul subsidiar al artei, artistul consolidează apropierea ei de viața proprie, de „domenii amestecate sau nefolosite”. Opera sa este expusă în cadrul unor expoziții precum „In Search of Balkania” la Neue Galerie, Graz 2002, „In the Gorges of the Balkans” la Kunsthalle Fridericianum, Kassel 2003, Documenta 12, Kassel 2007, Berlin Biennale și „Les Promesses du Passé”, Centrul Pompidou Paris 2010, „Out of Place” la Tate Modern 2011, „Transmissions: Art in Eastern Europe and Latin America, 1960–1980” la MoMA (New York, 2015). O retrospectivă amplă are loc în 2008 la Muzeul de Artă Modernă, Varșovia, „In the Body of the Victim 1969–2008”, iar în 2017 expoziția „Ion Grigorescu: Opera pictată, 1963–2017” la Muzeul de Național de Artă al României.
….
Eveniment organizat de P+4 Publications și Institutul Prezentului, în parteneriat cu Modul Cărturești.
Proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiect susținut de: Galeria Gregor Podnar, Centrul Cultural Expo Arte – Primăria Municipiului București, Institutul Prezentului
Parteneri media: scena9.ro, e-zeppelin.ro
Parteneri: Fundația Art Encounters Timișoara, Centrul de Fotografie Contemporană Iași

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!