Proiectul 3A2G4N continuă cu expoziția lui Otto Constantin: Of, Ce Dor, Check-In, Ce Jale!

Cea de-a doua expoziție din cadrul proiectului curatorial 3A2G4N – 3 tineri artiști pe Calea Victoriei poate fi vizitată în perioada 13 iulie-3 august, la Galeria 1001 Arte, din Calea Victoriei numărul 91-93. Este vorba despre expoziția lui Otto Constantin – Of, Ce Dor, Check-In, Ce Jale!, care continuă un proiect curatorial complex dedicat tinerilor artiști români, realizat de Asociația 1001 ARTE și Fundația Ana pentru Cultură și Artă în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

Ne imaginăm cum un aspirator din casa bunicii lui Otto va fi fost tot timpul vesel, surâzând ca și cum ar fi fost gata să spună o glumă bună copiilor ce îl priveau. Cum carpeta cu răpirea din serai își va fi luat zborul, reordonând personajele în aer până vor recrea tensiunea dintre ele pentru a putea spune o poveste copilului pe cale să adoarmă.

Obiectele nu sunt investite aici doar cu suflet (cum orice copil șaman poate să o facă), ci și cu darul de a povesti întâmplări atât de fascinante încât pot lăsa orice auditoriu cu gura căscată.

Dar în lumea copilăriei lui Otto, nu doar copiii locuiau o asemenea lume magică. Cei din satul bunicilor vorbeau mai des despre peripețiile argintului viu decât despre știrile tv. Și nici oamenii de știință ai marelui oraș nu se abțineau să scuipe în sân când le era tăiată calea de vreo drăgălașă pisicuță cu blana întunecată sau să ocolească un capac de canal cu 4 găuri, în timp ce, absorbiți de calcule abstracte, să pășească neglijent pe un capac norocos cu 6 găuri.

Lumea copilăriei lui Otto

Copilăria idilică a lui Otto a coincis cu perioada tulbure a anilor `90. A fost martor la transformarea proletariatului în precariat, la sărăcirea sistematică și intenționată a generației părinților lui pentru a fi transformată în mijloace de producție, în forță de muncă ieftină gata de a fi vândută și revândută de capitaliști, oameni politici și bișnițari deopotrivă.

Copil aflat în vacanță la bunici, Otto a trăit și el o experiență reprezentativă pentru anii `90 sub forma unor comercianți ambulanți de pepeni care, după ce i-au luat banii, au dispărut cu pepenele, aruncând în derâdere o explicație demnă de capitaliștii acelor ani, cum că pepenii au fost luați de extratereștri. Reacția grupului de copii a fost să primească povestea incredibilă cu uimire și să înceapă imediat răspândirea ei cu siguranța copilului că lumea în care a ales să se nască e lumea în care oamenii își împărtășesc povești și sentimente unul altuia, nu una în care se fură și se disprețuiesc neîncetat. (Cristian Cojanu, curator)

Expoziția lui Otto Constantin face parte din proiectul expozițional 3A2G4N – 3 tineri artiști pe Calea Victoriei, care se desfășoară în perioada 23 iunie – 20 august la Galeria 1001 ARTE. Proiectul este compus din trei părți, câte o expoziție dedicată unui artist: Alexandra Grigore, Otto Constantin și Theodor Grigoraș.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică între orele 17.00-20.00, la Galeria 1001 ARTE din Calea Victoriei 91-93, cu respectarea măsurilor de siguranță în vigoare.

Proiect realizat de Asociația 1001 ARTE și Fundația Ana pentru Cultură și Artă în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

…………………………………..

Otto Constantin și Cristian Cojanu au vorbit la Radio România Cultural despre expoziția Of, Ce Dor, Check-In, Ce Jale!

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!