Artistul Adrian Preda expune la Düsseldorf, în cadrul programului Mogodorf

Artistul Adrian Preda, câștigătorul bursei de creaţie acordate în cadrul programului Mogodorf 2020, expune la galeria Atelier am Eck din Düsseldorf, în perioada 18-28 iunie.

Concursul pentru obținerea unei burse de creaţie, pe o perioadă de două luni, la Düsseldorf, a fost organizat de Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia şi Kulturamt Düsseldorf și s-a desfășurat în perioada 9-20 ianuarie 2020. Aplicațiile artiștilor au fost analizate de un juriu format din trei personalități în domeniul artistic, care l-a desemnat câștigător pe Adrian Constantin Preda. Rezidenţa urma să se deruleze în perioada 5 februarie-10 aprilie 2020, într-un atelier-locuinţă din Düsseldorf, dar pe fondul restricțiilor de circulație impuse de pandemia cu coronavirus, aceasta s-a prelungit.

Perioada de rezidenţă se încheie astfel cu expoziţia ”Masă și greutate/Mass and Weight”, la galeria Atelier am Eck, în pregătirea căreia artistul rezident a beneficiat de sprijinul unui curator propus de Kulturamt Düsseldorf.

Despre Mogodorf

Programul de schimburi de rezidențe artistice Mogodorf, care intră acum în al 15-lea an de funcționare, a fost demarat în 2005, la propunerea făcută de către Marianne Schirge, directoarea  Kulturamt Düsseldorf, care i-a încredințat lui Erwin Kessler conceperea curatorială și administrarea rezidenței, atât pentru partea germană cât și pentru cea română. Pentru partea română, rezidența a fost imediat îmbrățișată de Doina Mândru, directoarea Palatului Mogoșoaia, care și-a asumat, pe parcursul următorilor trei ani, renovarea și echiparea ca ateliere a unor clădiri din ansamblul de la Mogoșoaia, care au fost consacrate de atunci programelor de rezidențe artistice.

Mogodorf este nu numai o inițiativă de pionierat la nivel național, ci și cea mai de durată. Mogodorf nu este un program generic de schimburi  între artiști germani și români, ci unul foarte specific, adresat unor artiști care se dezvoltă și lucrează într-un mediu artistic și cultural bine determinat, orașele Düsseldorf  și București. Atenția s-a concentrat pe cercurile artistice locale și nu pe identitatea națională, irelevantă, a artiștilor participanți, care au fost aleși pentru a reprezenta mediul local de referință, care să aducă o tot mai mare diversitate și diferență în mediul de transplantare temporară. Düsseldorf și București sunt, ambele, metropole cu aspirații culturale de mare anvergură.

Perioadele de rezidență

Perioadele de rezidență s-au adaptat natural la cele mai bune sezoane, atât pentru București, cât și pentru Düsseldorf. Artiștii din Düsseldorf au venit în București pe timpul verii, când parcul din jurul Palatului Mogoșoaia era în floare. Dimpotrivă, perioada care a început, treptat, să fie preferată de artiștii bucureșteni sosiți la Düsseldorf a fost începutul de an, în februarie, atunci când la Düsseldorf  au loc două evenimente definitorii pentru oraș: Rundgang de la Kunstakademie și Carnavalul. Rundgang, atelierele deschise și expozițiile studenților și absolvenților de la Kunstakademie, este un eveniment anual crucial, care atrage mii de vizitatori din întreaga lume, în timp ce tradiționalul Carnaval reprezintă un șir de evenimente ce se succed timp de o săptămână, și care cuprind întregul oraș, oferind o percepție derutantă despre ceea ce înseamnă, pentru locuitorii săi și pentru numeroșii vizitatori, lumea cu susul în jos.

Mogodorf

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!