Loading Evenimente

Art Safari 2020

  • Acest eveniment a trecut.

Art Safari 2020

11 septembrie, 2020 - 27 septembrie, 2020

Cea de-a șaptea ediţie a Pavilionului de Artă București — Art Safari va avea loc în perioada 11-27 septembrie 2020, la Victoria Tower, pe
Calea Victoriei nr.15 din București, în condițiile de siguranță cerute prin legea ce reglementează activitatea muzeelor. Organizat de Fundația Centrul Cultural Art Society în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Pavilionul de Artă București – Art Safari este un eveniment cultural unic ca structură, concept și amploare din România.

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrașcu”, care invită publicul să redescopere opera unuia dintre cei mai importanți maeștri ai artei românești de început de secol XX, Pavilionul Central „Școala de la București” dedicat artei contemporane din Capitală, începând cu anii ’90, expoziția dedicată lui Sabin Bălașa, pictor contemporan celebru pentru nuanțele sale de albastru și personajele de basm, Pavilionul Internațional „Guerrilla Girls” care aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist, programul educațional – Art Safari Kids, secțiunea de Artiști invitați și experiența de vizitare Night Tours, care cuprinde un tur ghidat în expoziții, performance live și muzică, formează conceptul unic al Pavilionului de Artă București. Art Safari 2020 așază astfel Bucureștiul pe harta marilor capitale culturale europene.

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrașcu”

Realizată în parteneriat cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Târgoviște și coordonată de Dr. Ovidiu Cîrstina, susținută de Catena, expoziția surprinde arta bazată pe realitatea concretă a artistului Petrașcu și opera sa desăvârșită, unde portretele, peisajele, naturile statice și interioarele de atelier alcătuiesc un univers intim, restrâns și familiar. Astfel, opera sa irumpe din realitatea mediului zilnic de viaţă, din locurile pe care le vizitează, din contactul cu cei pe care îi are în jur și din împrejurările cele mai apropiate; același chip, același obiect, aceeași casă, același fotoliu, alcătuind de fiecare dată noi compoziţii.

Curatori: Ovidiu Cîrstina, Ruxandra Dumitru

Pavilionul Central „Școala de la București”

„Expoziţia va lua forma unei autoreflecții asupra identității/identităților din scena artei vizuale bucureștene în ultimii 30 de ani, contextualizând totodată pozițiile/opozițiile centru-margine și canonic-perific în relațiile maestru-pupil, manifestări, curente și grupări. Vor fi prezentate caleidoscopic lucrări ale unor artişti care s-au format la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti după 1990, dar și ale profesorilor și mentorilor din acea perioadă (Corneliu Baba, Ioana Bătrânu, Horia Bernea, Geta Brătescu, Alexandru Chira, Ion Grigorescu, Henry Mavrodin, Florin Mitroi, Teodor Moraru, Vladimir Șetran, Aurel Vlad etc.), şi care lucrează în capitala României în cea mai mare parte a timpului, însă, de asemenea, în străinătate.

Selecţia va fi alcătuită panoramic din artişti ce aparţin generaţiei tinere, sau încă tinere, care s-au format după căderea regimului comunist, printre care se numără Obie Platon, Michele Bressan, Nicolae Comănescu, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Nicu Ilfoveanu, Gili Mocanu, Vlad Nancă, Lea Rasovszky, Alexandru Rădvan, Roman Tolici, Ștefan Ungureanu, Mihai Zgondoiu. Vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografie, obiect, multimedia, instalaţii și perfomance.” – Curator: Antigona Silvia Rogozea

Pavilionul Sabin Bălașa – ”Albastru”

Vecină cu elementele metaforei, poeziei și fabulosului, arta lui Sabin Bălașa este străbătută de mituri în care omul și Universul au o legătură puternică legătură, acesta din urmă înfăţișând o realitate infinită, impenetrabilă și dominatoare. Temele creaţiei sale își vor găsi resursele în legendele, în istoria, în prezentul poporului român iar alteori vor fi inspirate de mituri și de simboluri umane generale, precum și de probleme ideatice și sociale contemporane.

Curator: Ioana Spiridon

Pavilionul Internațional „Guerrilla Girls”

Guerrilla Girls este un grup activist și feminist de artiste format în 1985 la New York. A avut peste 55 de participante de-a lungul timpului, unele pentru câteva săptămâni, altele pentru câteva decenii. Anonimitatea lor păstrează focusul pe mesajul pe care îl transmit, departe de cine ar putea fi. Poartă măști de gorile în public, sunt cunoscute sub pseudonimele unor mari artiste și folosesc statisticile, umorul și vizualuri șocante pentru a expune discriminarea bazată pe gen și rasă, precum și corupţia în lumea filmului, politică, artă sau cultura pop. Au conceput peste 100 de proiecte peste tot în lume și expoziţii la cele mai cunoscute muzee precum MoMA sau Whitney Museum of American Art din New York, atacându-le pentru practicile discriminatorii direct pe proprii pereţi. Ar putea fi oricine. Sunt peste tot. Ce mai urmează? Mai multe plângeri creative!!

Țară invitată ISRAEL – Gili Avissar

Colaborarea dintre Israel și Art Safari este una îndelungată, edițiile trecute aducând la București artiști și curatori israelieni deopotrivă, printre care Hanoch Piven ori Raya Zommer-Tal – cea care a „dat formă” centenarului Dada din cadrul Art Safari.

În 2020, Gili Avissar va crea o lume fantastică, a materialelor și culorilor, grație talentului și originalității cu care ne-a obișnuit. Un artist complex, care a schimbat paradigma cu instalațiile de mari dimensiuni, sculpturile și clipurile sale. Tehnica sa versatilă, un joc între creație și spectacol, îi oferă lui Gili Avissar abilitatea de a personaliza spațiile în care expune. De aceea, știm că lumile pe care le va crea pentru această ediție vor transporta publicul în noi dimensiuni. (David Saranga, Ambasadorul Israelului)

Art Safari Kids

În cadrul programului educațional Art Safari Kids, copiii își dezvoltă creativitatea participând la atelierele de artă și la tururile ghidate special realizate pentru aceștia. Încurajându-i să aprecieze arta și să interacționeze cât mai des cu aceasta, cei mici vor învăța lucruri noi, într-un mod interactiv, despre culori, forme, texturi, natură și artiști.

În plus, noul proiect Art Safari Kids ”Pavilionul Copiilor – Art is Your Superpower” își propune să adune într-o expoziție unică toate lucrările realizate de cei mici (3-12 ani) în perioada statului acasă.

Pavilionul AFI-ART

Arta se vede acum în mall. În premieră, un pavilion de artă poate fi parcurs între reprizele de shopping de la AFI Cotroceni!

Art Safari încurajează cele mai cool ținute în preajma instalațiilor de artă!

Propunem artă eclectică, surprinzătoare, care să te scoată din cotidian! Iar dacă te întrebi A FI sau A NU FI ART, noi știm răspunsul: AFI ART. Între 11 și 20 septembrie, cu intrare liberă.

© Foto: The Storyalist

Art Safari 2020

Detalii

Începere:
11 septembrie, 2020
Se termină:
27 septembrie, 2020

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!