Loading Evenimente

Reacție în lanț: Răzvan Anton & artiștii Gaep

Reacție în lanț: Răzvan Anton & artiștii Gaep

10 septembrie, 2020 - 23 ianuarie, 2021

Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte organizează proiectul Reacție în lanț: Răzvan Anton & artiștii Gaep.

Proiectul constă în două expoziții ce se vor desfășura succesiv, la galeria Gaep: o expoziție personală Răzvan Anton, care va prezenta publicului din București cele mai noi lucrări ale artistului, și o expoziție de grup cu artiștii galeriei Gaep, care va aduce în fața publicului mai multe practici artistice și, în plus, va stimula dialogul între artiști din România și din străinătate prin însăși premisa de la baza proiectului. Acesta se construiește pe ideea unei „reacții în lanț” — Răzvan Anton alege un artist și o serie de lucrări ale acestuia care să fie expuse, artistul desemnat de el alege, la rândul său, un alt artist și o serie de lucrări ale acestuia ș.a.m.d. Întregul proces, în urma căruia va rezulta expoziția de grup, va fi mediat de curatorul asociat Tevž Logar.

Cele două componente ale proiectului prezintă oportunități complementare. Prin expoziția personală Răzvan Anton, publicul din București va avea ocazia de a vedea în premieră un corp nou de lucrări ale artistului, dezvoltate în ultimul an, pornind de la una dintre cele mai valoroase arhive fotografice din România, Arhiva de Fotografie de Presă Minerva. Totodată, Răzvan Anton va fi inițiatorul unui proces de comunicare între artiștii galeriei ce se va concretiza într-o expoziție de grup prin care publicul va putea descoperi legăturile conceptuale și formale dintre practicile artistice ale participanților. La nivel simbolic, proiectul va evidenția comunitatea formată în ciuda distanțelor fizice dintre artiști.

Răzvan Anton / Studies of Gaze

Solo show-ul lui Răzvan Anton – Studies of Gaze va avea un vernisaj extins, pe 10 și 11 septembrie 2020 între orele 18:00 – 21:00, în prezența artistului. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei Gaep, expoziția prezintă un corp de noi heliografii și videouri. Bazate pe explorarea Arhivei de Fotografie de Presă Minerva, în special a fotografiilor cu sculpturi de for public și alte reprezentări ale artei, lucrările dezvăluie abordarea lui Anton cu privire la aproprierea imaginii, care rezultă în mod direct într-o subminare subtilă a obiectivității mediului fotografic și pune în discuție actul de a privi. Sursa fotografică îi oferă artistului ocazia de a lucra cu interpretarea privirii (the gaze), printr-o sumă de motive simbolizând acțiuni politice ale indivizilor sau ale societății în ansamblu.

Prin heliografiile sale („fading studies”), Anton captează și înregistrează lumina soarelui și timpul. Începe prin a hașura cât mai dens colile de hârtie cu un pix albastru, apoi recurge la pozitivul fotografiei de arhivă imprimat pe o folie transparentă, îl suprapune peste suprafața hașurată și lasă colile în lumina soarelui, pe ferestrele atelierului său. Acest proces de developare lentă durează câteva săptămâni, în funcție de anotimp și intensitatea luminii.

Pornind, de asemenea, de la fotografii de arhivă, videourile („reflective studies”) captează într-un mod poetic, cu ajutorul unor oglinzi gravate, mișcarea crengilor de copac în fața ferestrei atelierului artistului. Pentru el, această mișcare subtilă este legată de iluzia formării imaginilor și de presupusa obiectivitate a fotografiei.

The Domino Effect

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

Ideea expoziției, aparținându-i curatorului Tevž Logar, s-a născut în primăvară, când izbucnirea pandemiei a însemnat și o reevaluare a noțiunii de comunitate. În ce măsură ajung să dialogheze între ei artiști din programul aceleiași galerii, dar care trăiesc și lucrează în diferite colțuri ale lumii? În ce fel poate o galerie să întărească legăturile în interiorul comunității pe care o reprezintă, între artiști, curatori, colecționari și alți oameni interesați de artă? Bazată pe asemenea întrebări, The Domino Effect prezintă ce se întâmplă când artiștii își aleg între ei lucrările, reflectând asupra acestora și comunicând constant.

Astfel, The Domino Effect cuprinde 13 lucrări în medii diferite (desen, colaj, pictură, fotografie, sculptură, video), de la toți cei 13 artiști Gaep: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu, Ignacio Uriarte.

Pentru o experiență în siguranță, va fi permis accesul simultan pentru maximum opt vizitatori la fiecare etaj al galeriei. Măști și dezinfectant pentru mâini vor fi disponibile la intrare.

Detalii

Începere:
10 septembrie, 2020
Se termină:
23 ianuarie

Adaugă un răspuns

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!