Loading Evenimente

După `90 | Galeria de Memorie Recentă

După `90 | Galeria de Memorie Recentă

1 august - 31 octombrie

După `90 | Galeria de Memorie Recentă este un proiect de digitizare și documentare a unor materiale de presă, arhive personale și mărturii din primul deceniu după Revoluția din decembrie 1989, dar și de reconstituire a memoriei recente.

În ianuarie 1990, milioane de români au început să privească cu speranță viitorul și au îmbrățișat democrația după 45 de ani de regim comunist. Cum s-au transformat visele de atunci în iluzii, cum s-a petrecut sau nu schimbarea mult așteptată și cum a ajuns România unde este astăzi sunt întrebări care ne definesc prezentul.

După ‘90 este un demers de explorare și documentare a primului deceniu de după Revoluție, o interogație colectivă a trecutului recent, pornită de generația născută în preajma anului 1990 care azi ajunge la maturitate într-o țară care pare să nu fi depășit în totalitate trauma tranziției. Obiectivul proiectului este crearea unui dialog istoric între generații actuale și viitoare pentru asumarea unei memorii comune.

Primul deceniu după 1990 reprezintă o perioadă definitorie pentru înțelegerea prezentului, plină de evenimente care au influențat evoluția ulterioară a României, dar despre care azi nu se mai vorbește aproape deloc în societate și despre care nu se studiază suficient în școli.

Proiectul își propune să documenteze evenimentele politice, actualitatea socială și fenomenele culturale din perioada 1990 – 2000, prin cercetarea și digitizarea presei, colectarea de materiale multimedia de la martori ai acestor evenimente (fotografii, materiale video, relatări) și crearea unui instrument pedagogic adresat liceenilor și studenților.

Caracterul proiectului este strict digital: arhiva de materiale digitizate va fi găzduită pe domeniul dupa90.ro și va avea propriul cont de Instagram și Facebook.

Scopul proiectului este să transforme site-ul într-o bază de date structurată sub forma unei cronologii, privind istoria recentă a primului deceniu de după Revoluția din decembrie 1989, completată de instrumente educative realizate prin prelucrarea materialelor extrase din presa scrisă.

Proiect dezvoltat de ARCEN prin AFCN, în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

Detalii

Începere:
1 august
Se termină:
31 octombrie

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!