Loading Evenimente

Imaginile lui Enescu

Imaginile lui Enescu

24 iunie - 22 septembrie

Festivalul Internațional „George Enescu” și Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte lansează oficial un parteneriat pentru organizarea în premieră a Concursului Național de Artă intitulat „Imaginile lui Enescu”. Competiția face parte din seria programelor asociate Festivalului și va invita studenți, proaspăt absolvenți ai Universităților de Arte din România și artiști consacrați români să exprime în imagini operele lui Enescu.

„În câteva dintre întâlnirile consemnate de Bernard Gavoty, George Enescu vorbește despre imaginile care l-au inspirat să compună. Amintește, de exemplu, despre pasajele de debut ale „Impresiilor din copilărie”, un adevărat film despre o după-amiază la Liveni. Concursul de artă va sprijini apropierea de compoziții, va contribui cu o nouă citire a ideilor lui Enescu și o reprezentare a acestora. În acest mod, vom menține conversația despre opera și personalitatea lui. De aici a pornit ideea concursului și a unei abordări multi-disciplinare, multi-artistice, dacă vreți”, – spune Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”.

Lansarea concursului va avea loc în a doua parte a lunii iunie și va fi anunțată prin deschiderea unei sesiuni de open call la nivel național, în cadrul căreia artiștii vor fi invitați să transpună în lucrări de grafică și pictură una dintre cele șase piese muzicale semnate de marele compozitor român, propuse pentru această ediție de organizatorii Festivalului Internațional „George Enescu”.

„Muzicienii vorbesc despre actualitatea operelor lui Enescu, artiștii tineri îl redescoperă și sunt fascinați de construcțiile propuse. Mi se pare o provocare interesantă pentru creativitatea artiștilor transpunerea în limbaj plastic contemporan a operelor lui, un fel de regăsire. Vrem să încurajăm dialogul între arte, iar personalitatea și opera lui Enescu ne deschid un univers generos”, precizează Mihaela Păun, directorul Expo Arte.

Concursul beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici și al Institutului Cultural Român, iar implementarea proiectului va fi realizată cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Lucrările selectate în concurs vor fi publicate ulterior pe site-ul oficial al Festivalului și vor fi expuse la Biblioteca Națională a României, în perioada 16-22 septembrie.

Premiile Concursului, rezultate în urma jurizării lucrărilor, în ordinea mediilor obținute sunt:
1. Premiul Imaginile lui Enescu 2019, 1.000 euro + expoziție personală în străinătate, 2020
2. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Artist Consacrat, 500 euro + expoziție de grup în străinătate, 2020
3. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Tinere Talente, 500 euro + expoziție de grup în străinătate, 2020
4. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Artist Consacrat, 500 euro + expoziție de grup în străinătate, 2020
5. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Tinere Talente, 500 euro + expoziție de grup în străinătate, 2020.
De asemenea, cele 30 de lucrări selectate în ordinea mediilor în concurs, vor fi prezentate și promovate în format digital, tip galerie de imagini, pe site-ul Festivalului Internațional „George Enescu”.
Dă vestea mai departe

Detalii

Începere:
24 iunie
Se termină:
22 septembrie

Organizator

Expo Arte
Sit web:
http://www.expoarte.ro