Loading Evenimente

Imaginile lui Enescu

Imaginile lui Enescu

26 iunie - 22 septembrie

Festivalul Internațional „George Enescu” și Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte lansează oficial un parteneriat pentru organizarea în premieră a Concursului Național de Artă intitulat „Imaginile lui Enescu”. Competiția face parte din seria programelor asociate Festivalului și invită studenți, proaspăt absolvenți ai Universităților de Arte din România și artiști consacrați români să exprime în imagini operele lui Enescu.

„În câteva dintre întâlnirile consemnate de Bernard Gavoty, George Enescu vorbește despre imaginile care l-au inspirat să compună. Amintește, de exemplu, despre pasajele de debut ale „Impresiilor din copilărie”, un adevărat film despre o după-amiază la Liveni. Concursul de artă va sprijini apropierea de compoziții, va contribui cu o nouă citire a ideilor lui Enescu și o reprezentare a acestora. În acest mod, vom menține conversația despre opera și personalitatea lui. De aici a pornit ideea concursului și a unei abordări multi-disciplinare, multi-artistice, dacă vreți”, – spune Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”.

Lansarea concursului a avut loc pe 26 iunie, fiind anunțată prin deschiderea unei sesiuni de open call la nivel național, în cadrul căreia artiștii sunt invitați să transpună în lucrări de grafică și pictură una dintre cele șase piese muzicale semnate de marele compozitor român, propuse pentru această ediție de organizatorii Festivalului Internațional „George Enescu”.

„Muzicienii vorbesc despre actualitatea operelor lui Enescu, artiștii tineri îl redescoperă și sunt fascinați de construcțiile propuse. Mi se pare o provocare interesantă pentru creativitatea artiștilor transpunerea în limbaj plastic contemporan a operelor lui, un fel de regăsire. Vrem să încurajăm dialogul între arte, iar personalitatea și opera lui Enescu ne deschid un univers generos”, precizează Mihaela Păun, directorul Expo Arte.

Concursul beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici, iar implementarea proiectului este realizată cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Etapele Concursului „Imaginile lui Enescu”:

01 iulie-15 august 2019: depunerea și validarea lucrărilor pentru selecție:

24 august-25 august 2019: selecția lucrărilor în concurs;

26 august-01 septembrie 2019: jurizarea lucrărilor selectate în concurs;

01 septembrie 2019: publicarea rezultatelor concursului.

Premiile Concursului, rezultate în urma jurizării lucrărilor, în ordinea mediilor obținute sunt:
1. Premiul Imaginile lui Enescu 2019, 1.000 euro
2. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Artist Consacrat, 500 euro
3. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Tinere Talente, 500 euro
4. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Artist Consacrat, 500 euro
5. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Tinere Talente, 500 euro
Lucrările selectate în concurs vor fi expuse la Biblioteca Națională a României, în perioada 16-22 septembrie. De asemenea, cele 30 de lucrări selectate în ordinea mediilor în concurs vor fi prezentate și promovate în format digital, tip galerie de imagini, pe site-ul Festivalului Internațional „George Enescu”.
Mai multe detalii despre desfășurarea concursului găsiți în comunicatul de presă și în anunțul de lansare, precum și pe site-ul oficial http://imaginileluienescu.ro/.
………………………………………………………………………………………….

Perioada de depunere a lucrărilor pentru selecția în concurs s-a încheiat:

  • 180 de artiști vizuali români au răspuns invitației de a înscrie lucrări la Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu”. Dintre aceștia, 132 sunt artiști consacrați, iar 48 reprezintă categoria tinere talente
  • Cele mai multe lucrări înscrise sunt din București și jud. Ilfov, topul orașelor reprezentate în concurs fiind continuat de Iași, Cluj, Galați, Brașov, Constanța, Timișoara și Bistrița

În perioada următoare, lucrările vor fi evaluate de o Comisie de Selecție a cărei misiune dificilă va fi de a alege 30 de lucrări finaliste. Acestea vor fi notate, în etapa a doua, din perspectiva celor care intră în intimitatea muzicii, prin interpretare, de un juriu format din muzicieni apropiați de opera lui George Enescu.

Mai multe detalii găsiți în comunicatul de presă din data de 19 august, referitor la încheierea etapei de depunere a lucrărilor pentru selecție.

Dă vestea mai departe

Detalii

Începere:
26 iunie
Se termină:
22 septembrie

Organizator

Expo Arte
Sit web:
http://www.expoarte.ro

Vrei să te anunțăm când mai facem un eveniment super-fain?

Abonează-te la newsletter!
Fără spam, promitem!